condens op ramen

Condens aan de buitenzijde van de ramen

De oorzaak van het beslaan van de buitenkant van je ramen zit hem in het feit dat er condensvorming op het oppervlak van het glas aanwezig is. Dit komt vooral voor wanneer er sprake is van een lage buitentemperatuur in combinatie met een relatief hoge luchtvochtigheid. Het risico hierop is logischerwijs dan ook het grootst in de ochtenduren.

Buitenzijde condens

condens op ramenDe condens op ramen buitenzijde neemt vervolgens weer af wanneer de temperatuur buiten stijgt en tegelijkertijd ook de luchtvochtigheid afneemt. Vaak geeft condensvorming juist aan dat de isolatie van je huis in orde is, aangezien de warmte dus goed binnen wordt gehouden. Condensvorming komt normaal gesproken niet vaak voor en is verder ook niet echt te voorkomen.

Droog wrijven?

Je kan proberen de ruiten droog te wrijven, maar in principe heeft dit weinig zin doordat het niks verandert aan de buitentemperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid. De condens zal dan binnen de kortste keren weer terug zijn. Gelukkig is condensvorming aan de buitenzijde niet schadelijk, zolang het er niet voor lange tijd op blijft zitten.

Wanneer vocht te lang stilstaat, begint het wel schadelijk te worden en kunnen er allerlei schimmels gaan groeien. Wanneer de condens dus niet vanzelf verdwijnt, dan is het aan te raden om het zelf even weg te halen en de oorzaak te achterhalen waarom het niet vanzelf verdwijnt. Op die manier voorkom je dat het probleem zich in de toekomst gaat herhalen en je er voor lange tijd mee blijft zitten.