Waarom is proteine juist voor vegans belangrijk?

Nu veel consumenten vlees en zuivelproducten links laten liggen omwille van het milieu, hun gezondheid of de dieren, is “waar halen veganisten hun eiwitten vandaan?” een van de meest gestelde vragen van het moment. Dit wordt vaak op de voet gevolgd door “wat is het beste vegan proteine poeder voor mij?” Tijd om te duiken in de wereld van vegan proteine poeders.

De korte antwoorden op bovenstaande vragen zijn: uit verschillende bronnen, ja dat kunnen ze, en ja dat is zo. Voor een langere, meer gedetailleerde uitleg over waarom eiwit geen probleem is voor veganisten, hebben we een gids samengesteld, te beginnen met wat proteine doet voor het lichaam van veganisten.

Wat is proteine?

Proteine is een eiwit en macronutriënt dat bestaat uit aminozuren. Het is essentieel voor de groei en het herstel van het lichaam, waardoor een goede gezondheid kan worden gehandhaafd. Proteine helpt ons om ons fit, sterk en vol te voelen, en geeft ons energie om de dag door te komen.

Hoeveel proteine hebben we nodig?

Volgens diëtisten zijn Nederlandse consumenten “geobsedeerd” door eiwitten – enigszins onnodig. In feite hoeft slechts ongeveer één calorie van elke tien die we consumeren uit eiwit te komen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. De voedingsdeskundige merkt op dat voor een mannelijke veganist dagelijks ruwweg 63 gram eiwit moet worden geconsumeerd, en voor een vrouw ruwweg 52. De precieze hoeveelheid kan ook variëren per gewicht, spiermassa en andere factoren.

Deze bezorgdheid over eiwitten is echter misplaatst. Hoewel eiwit zeker een essentiële voedingsstof is die veel sleutelrollen speelt in de manier waarop ons lichaam functioneert, hebben we er geen enorme hoeveelheden van nodig.

Eet je meer proteine dan je nodig hebt?

Voedselverslavingsconsulenen zijn het daar mee eens. De gemiddelde Nederlander eet meer proteine dan hij werkelijk nodig heeft en de bronnen waar hij het meestal vandaan haalt, namelijk dierlijke producten, zijn vreselijk inefficiënt en duur per ons vergeleken met plantaardige proteine.

Is vegan proteine van dezelfde kwaliteit als dierlijk eiwit?

Proteine bestaat uit aminozuren, waarvan er negen zijn die menselijke volwassenen nodig hebben in hun dieet. Dit zijn leucine, isoleucine, histidine, valine, threonine, methionine, fenylalanine, tryptofaan en lysine.

Er zijn echter 20 aminozuren die in eiwitten voorkomen. De overige 11 worden beschouwd als niet-essentieel.

Niet-essentiële aminozuren hoeven niet door de voeding geleverd te worden. Dat komt omdat de aminogroep van deze aminozuren kan worden overgebracht naar een ander aminozuur met een andere aminogroep door een proces dat transaminatie heet. Op deze manier is het lichaam in staat sommige aminozuren zelf te maken.

Kwaliteit van vegan proteine

De kwaliteit van vegan proteine dat we consumeren is belangrijk, want deskundigen merken op dat we de essentiële aminozuren moeten consumeren. Het patroon van aminozuren in een dierlijk eiwit komt overeen met dat van menselijke cellen, wat betekent dat ze een hogere biologische waarde hebben dan die uit plantaardige bronnen.

Kunnen sporters genoeg proteine binnenkrijgen op een veganistisch dieet?

Proteine is essentieel voor de opbouw van spiermassa, dus natuurlijk zal een sporter meer proteine moeten consumeren dan de gemiddelde persoon die matig oefent. Sommigen denken dat een sporter, om echt genoeg proteine binnen te krijgen, grote hoeveelheden vlees moet eten, zoals biefstuk.

Dat is natuurlijk niet mogelijk voor veganistische sporters, en dan blijft een goed vegan proteine poeder het enige echt makkelijke alternatief om snel genoeg vegan proteine binnen te krijgen, zo simpel is het eigenlijk.